Τρίτη 13 Απριλίου 2010

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ Τρέχουν να προλάβουν τη δημοπρασία των κλεμμένων αρχαίων

Τρέχει να  προλάβει το  υπουργείο  Πολιτισμού να δει  αν και πόσα   προϊόντα  αρχαιοκαπηλίας  από την Ελλάδα  περιέχονται στη  συλλογή  Σάιμς,  προτού βγει από  τη βρετανική  κυβέρνηση στο  σφυρί
Αγώνα δρόμου καλείται να κάνει τώρα η Ελλάδα για να προλάβει να διαπιστώσει αν και πόσες αρχαιότητες που έχουν εξαχθεί παράνομα από τη χώρα βρίσκονται στη συλλογή του εμπόρου τέχνης Ρόμπιν Σάιμς, την οποία και εκποιεί η βρετανική κυβέρνηση για να εισπράξει τα χρέη του Σάιμς προς την εφορία.

«Ελπίζω πως προλαβαίνουμε πριν από τη δημοπρασία», δήλωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και επισήμανε πως στα άμεσα σχέδια του ΥΠΠΟ είναι η ενεργοποίηση σχετικής επιτροπής που θα σπεύσει στη Βρετανία για να δει τη συλλογή. Αν και το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού παραδέχτηκε πως είχε δεχθεί πρόσκληση προ διετίας από τις βρετανικές αρχές για να δει τι περιέχει η συλλογή πριν εκποιηθεί απέδωσε την καθυστέρηση σε νομικές κυρίως διαδικασίες. Η κ. Μενδώνη πάντως επανέλαβε πως πληροφορήθηκε την υπόθεση από δημοσιογράφους και πως δεν έχει ενημερωθεί από την υπηρεσιακή αλληλογραφία, τονίζοντας πως θα αναζητηθούν ευθύνες.

«Είναι γεγονός πως η Διεύθυνση Αρχαιοκαπηλίας του ΥΠΠΟ που ανακοινώθηκε πριν από δύο χρόνια δεν μπορεί να λειτουργήσει, διότι δεν υπάρχει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο το οποίο τώρα και προωθούμε», συνέχισε και παραδέχτηκε πως η εν λόγω υπηρεσία «δεν έχει στελεχωθεί όπως θα έπρεπε». Βασικός απών είναι και ο αποσπασμένος αστυνομικός στην συγκεκριμένη Διεύθυνση του ΥΠΠΟ, απόσπαση για την οποία ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, δεν έχει ενημερωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: