Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΜΑΓΟΙ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ.


Είναι μαθητευόμενοι μάγοι.

Άλλο επιδίωκαν, άλλο τους βγαίνει, και δεν ξέρουν πώς να το σταματήσουν.

Πράγματι, τι αξιοπιστία μπορεί να έχει μια κυβέρνηση, που κατάφερε, στους τέσσερις πρώτους μήνες εφαρμογής του Μνημονίου, να έχει πέσει έξω στα περισσότερα: 

-- Υπολόγιζαν τον πληθωρισμό 1,9% κι ήδη τρέχει με τριπλάσια ταχύτητα, 5,5%!

-- Υπολόγιζαν αύξηση των Δημοσίων Εσόδων κατά 13,7% και τα έσοδα ανέβηκαν μόλις κατά 3,4%, το ένα τρίτο της αναμενόμενης αύξησης. 

-- Υπολόγιζαν να μειώσουν τις δαπάνες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή τα χρήματα με τα οποία το Δημόσιο κάνει επενδύσεις, μόλις κατά 1% ή 2% και μέχρι στιγμής - είναι αφύσικο και αδιανόητο αυτό που θα σας πω - το έχουν μειώσει κατά 34%.

Το Μνημόνιο έλεγε να το μειώσουν κατά 3% - 3,5%. Και το έχουν μειώσει κατά 34%! Γιατί αυτά είναι δαπάνες του Κράτους και επειδή, δεν μπορούν να έχουν έσοδα, μειώνουν και άλλο τις δαπάνες. Δεν έχουμε έσοδα, τι να κάνουμε για να βγάλουμε την ισορροπία; Μειώνουμε τις δαπάνες. Ναι αλλά, αυτά που μειώνεις, είναι η κλασική ατμομηχανή, με την οποία έχει μεγαλώσει αυτός ο Τόπος, που έκανε δημόσιες επενδύσεις και τις οποίες τις πετσόκοψαν. Μειώνουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πολύ παραπάνω από το 3,5% που υπολόγιζε το Μνημόνιο. Μέχρι το 34 – 35%. Μετρήστε. 

Έπεσαν λοιπόν, έξω, αφού πάγωσαν τα πάντα σε κάθε τους πρόβλεψη! 

Και φτάσαν στο σημείο να προσπαθούν να κλείσουν το έλλειμμα, ακόμα και με μέτρα εκτός Μνημονίου...
Από μια αληθινή φοροκαταιγίδα δεν κατάφεραν να κερδίσουν τίποτε. Η μόνη αύξηση εσόδων είναι από την έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων που μάλλον δεν θα την έχουν του χρόνου. Γιατί οι επιχειρήσεις δύσκολα θα παραμείνουν κερδοφόρες. 

Έπεσαν έξω σε ό,τι είχαν προβλέψει, μέσα σε τέσσερις μήνες, κι έχουν το θράσος να προεξοφλούν ότι εμείς θα πέφταμε έξω, για ένα πρόγραμμα, το οποίο για 18 μήνες έχει συγκεκριμένη λογική, την οποία πολλές φορές την είπαμε, και για την οποία δεν έχουμε πάρει ακόμα απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: