Του Νικου Bατοπουλου
Στις 5.30 χθες το πρωί, το ΠΑΜΕ ειδοποίησε το Mega ότι πηγαίνει στην Ακρόπολη. Στις 6, ενώ είχε ήδη διαχυθεί η πληροφορία και τα κανάλια ήταν ετοιμοπόλεμα, το ΠΑΜΕ είχε φθάσει στον Ιερό Βράχο, με λάβαρα, πανό και ό,τι άλλο χρειαζόταν για να σπάσει το λουκέτο ασφαλείας. Ηταν ίσως η πρώτη φορά στην Ιστορία, που η Ακρόπολη παραβιάστηκε σαν κοινό διαμέρισμα.
Το ΠΑΜΕ είχε ήδη οργανώσει το θέαμα. Οι κάμερες ήταν στημένες και οι πρωινές εκπομπές, στο ωράριο των οποίων συντονίστηκε το σόου στον Ιερό Βράχο, γέμιζαν με εικόνες από την κατάληψη της Ακροπόλεως. Χωρίς αμφιβολία, το σύμβολο της Δημοκρατίας γαρνιρισμένο με σφυροδρέπανα ήταν ένα θέαμα που «πουλούσε».
Πολλοί Ελληνες ξύπνησαν χθες με την είδηση ότι η Ακρόπολη «τελεί υπό κατάληψη». Δύο πανό, ένα στα ελληνικά και ένα στα αγγλικά, καλούσε τους Ευρωπαίους σε ξεσηκωμό. Η Ελλάδα ζούσε τις δικές της στιγμές στον δικό της ιστορικό χρόνο. Ηταν, όμως, έτσι;
Το διεθνές κοινό
Σύμφωνα με το πλάνο του ΠΑΜΕ, ζητούμενο ήταν η εικόνα της Ακρόπολης με τα σφυροδρέπανα να κάνει τον γύρο του κόσμου. Ο στόχος επετεύχθη. Παράγωγο της πράξης αυτής, ήταν να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι η ελληνική κοινωνία τελεί σε αναβρασμό. Οτι στην Ελλάδα υπάρχει αβεβαιότητα και η τάξη των πραγμάτων τελεί υπό αίρεση. Ηταν φανερό ότι αποδέκτες του χθεσινού σόου δεν ήταν οι Ελληνες, αλλά οι ξένοι. Ηταν η τρίτη πράξη, μιας σειράς ενεργειών: κλείσιμο εισόδου των ξενοδοχείων στο Σύνταγμα, ομηρεία του «Ζενίθ», κατάληψη της Ακρόπολης.
Από τις 6 χθες το πρωί ώς τις 9.15, η ομάδα του ΠΑΜΕ είχε ανενόχλητη στον έλεγχό της την Ακρόπολη. Τα πανό κρέμονταν στον Ιερό Βράχο, τα κόκκινα λάβαρα ανέμιζαν, οι του ΠΑΜΕ πίστευαν πιθανώς ότι είχαν καταλάβει τη Βαστίλλη. Την ίδια ώρα, χιλιάδες Ελληνες έπιναν τον πρωινό καφέ τους χαζεύοντας τηλεόραση και ανάμεσα σε διαφημίσεις, πληροφόρηση για την κίνηση στους δρόμους και θεωρείες για τα νέα μέτρα, έβλεπαν απορημένοι μια ομάδα συνδικαλιστών του ΚΚΕ να απαγορεύουν με την κατάληψή τους την είσοδο στην Ακρόπολη σε απελπισμένους τουρίστες.
Συγκεκχυμένες πληροφορίες ακούγονταν η μία μετά την άλλη. E-mail τηλεθεατών ζητούσαν την παρέμβαση της Αστυνομίας, άλλοι αναρωτιούνταν αν υπάρχει ακόμη κράτος, άλλοι ήταν έξαλλοι για το πού το πάει επιτέλους το ΚΚΕ και άλλοι έλεγαν «τι άλλο θα δουν τα μάτια μας σε αυτή τη χώρα». Ρεπόρτερ έδιναν πληροφορίες ότι 800 Αμερικανοί τουρίστες που ήταν να ξεκινήσουν για την Ακρόπολη έμειναν στον Πειραιά, ένας μίλησε για μια Γερμανίδα που την έπιασαν τα κλάματα από την απελπισία, πλάνα έδειχναν Ιάπωνες μπροστά στο Ηρώδειο να φωτογραφίζονται με φόντο τον Παρθενώνα. Κανείς δεν είχε καταλάβει τι ακριβώς συνέβαινε και αν όλα αυτά ήταν για το θεαθήναι ή αν προμηνύονταν εξελίξεις.
Θα άνοιγε κανονικά
Θα άνοιγε ή δεν θα άνοιγε η Ακρόπολη αν δεν πήγαινε το ΠΑΜΕ στις 6 τα χαράματα να τη διαρρήξει; Να, ένα εύλογο ερώτημα στα χείλη όσων είχαν ακούσει για 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Και ενώ είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι επρόκειτο περί ωμής κατάληψης, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Παναγιώτης Μεντρέκας βγήκε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πρώτη Γραμμή» και διαμαρτυρήθηκε για σπίλωση του ΚΚΕ από τα ΚΚΕ «Δεν καταλάβαμε την Ακρόπολη. Υπήρχε απεργία των εργαζομένων και θα παρέμενε ούτως ή άλλως κλειστή». Τα γεγονότα τον διέψευσαν.
Στις 2 η ώρα χθες το μεσημέρι επικοινώνησα με τους αρχαιοφύλακες της Ακρόπολης κατόπιν υποδείξεως της Α΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων. Με πληροφόρησαν ότι χθες η Ακρόπολη θα άνοιγε κανονικά στις 8 και θα έκλεινε στις 3 (λόγω μερικής συμμετοχής στην απεργία. Κανονικά, η Ακρόπολη κλείνει πλέον στις 8 μ.μ.). Από τις 10 το πρωί, χθες, όταν πλέον αποχώρησε το ΠΑΜΕ μετά την καθυστερημένη παρέμβαση του εισαγγελέα, η Ακρόπολη υποδέχθηκε τους τουρίστες και η τάξη αποκαταστάθηκε. Δεν μπορώ να μην σκεφτώ πόσες γόπες θα σβήστηκαν στον Βράχο από τις 6 έως τις 10.
Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Τι κι αν το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού εξέδωσε μια σωστή και αυστηρή ανακοίνωση, η ζημιά έγινε. Σήμερα, η Ελλάδα είναι αποκομμένη από αέρος, αλλά η εικόνα της Ακρόπολης ακόμη ταξιδεύει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου