Μάλιστα ο παθολόγος-λοιμοξιολόγος, Παναγιώτης Κολλάρας, κάνει λόγο για πολύ μεγαλύτερο αριθμό φορέων καθώς επισήμανε ότι ένας στους τέσσερις στους οποίους διαγιγνώσκεται η ασθένεια, δεν το γνώριζε, με αποτέλεσμα να προκύπτει πως ο αριθμός των φορέων είναι κατά 25% μεγαλύτερος από αυτόν που έχει καταγραφεί.
Ο διευθυντής του Κέντρου Αναφοράς AIDS Βόρειας Ελλάδας, Νίκος Μαλισόβας, επισήμανε πως τα νέα αυτά περιστατικά αφορούν περισσότερο άνδρες που είχαν ομοφυλοφιλικές σχέσεις, όμως τελευταία παρατηρείται αύξηση του AIDS και στις γυναίκες. Παράλληλα, ο κ. Μαλισόβας ανέφερε πως τα φετινά περιστατικά οροθετικών αναμένεται να υπερβούν τα 200, όταν πέρυσι ήταν 160-180.
Μοναδική νότα αισιοδοξίας σε αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν δίνουν τα νέα φάρμακα κατά της ασθένειας, καθώς εξασφαλίζουν από 10-30 χρόνια επιβίωσης σ' αυτή την κατηγορία των ασθενών, ενώ το AIDS, από θανατηφόρα νόσος έχει μετατραπεί σε χρόνια.
Κατά συνέπεια, οι φορείς του AIDS θα παρουσιάζουν πλέον νοσήματα και προβλήματα υγείας, που εμφανίζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Βέβαια, προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στη δημιουργία εμβολίου κατά του AIDS, αλλά τα νέα φάρμακα εξασφαλίζουν μία αρκετά καλή ποιότητα ζωής για τους φορείς.
«Χάρη στα νέα φάρμακα, οι φορείς του ιού μπορούν να αποκτούν πλέον παιδιά, που δεν είναι θετικά στον ιό. Μάλιστα, τον τελευταίο χρόνο γεννήθηκαν 15 υγιή παιδιά από οροθετικούς γονείς», είπε στη συνέντευξη ο καθηγητής παθολογίας-λοιμοξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, Παύλος Νικολαΐδης.
Τον Οκτώβριο του 2008, ο αριθμός των πασχόντων και των οροθετικών στην Ελλάδα ανερχόταν σε 9.229, με το 60% εξ αυτών να ακολουθούν αντιρετροϊκή αγωγή, ενώ οι υπόλοιποι παρακολουθούνται, χωρίς να παίρνουν αγωγή.
Τέλος, επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου πως οι ανασφάλιστοι πολίτες εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στη θεραπεία του AIDS ενώ τονίσθηκε η ανάγκη εμβολιασμού των φορέων κατά της νέας γρίπης.
Πηγή: ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου